DAN SLOVENSKIH PLANINCEV

Dan slovenskih planinskih doživetij

V soboto, 16. junija se je preko 50 konjiških planincev podalo proti Krajnski Gori, kjer se je že od jutranjih ur zbirala množica pohodnikov in izletnikov na prizorišče prikaza gorskega reševanja ob 100-letnici organiziranega gorskega reševanja in Dneva slovenskih planincev. Ob prekrasnem vremenu so se s parkirišča pri sedežnici Dolenčev rut podali na vodene izlete in sicer: najmlajši planinci s starši so odšli do jezera Jasna in se srečali s teto Pehto v Liznjekovi domačiji, ostali pa so se odpravili Čez Robe na Srednji vrh. Po vrnitvi so si v popoldanskem času ogledali reševanje z žičnice, iskanje z reševalnimi psi in reševanje z uporabo helikopterja. Sledil je slovesen sprevod gorskih reševalcev, sorodnih organizacij v okviru CZ in sprevod praporjev planinskih društev.

Marta Šmalc

Po brezpotjih na razgledišče Julijcev

Skupina konjiških planincev se je odločila Dan slovenskih planincev doživeti v pristnem stiku z naravo in odmaknjeno od preštevilnih množic, na celodnevni turi tako skoraj niso srečevali drugih planincev. Iz Krme so krenili po vsem znani poti proti Triglavu, vendar so kar kmalu zavili na jug proti Bohinjskim vratcom, ki so bila izhodišče za zahteven vzpon po brezpotjih severozahodnega pobočja Tosca na sam vrh. Vmes so neustrašni “kolesarji” skočili še po razgled na sosednji Vernar. Navdušenje in zadovoljstvo po vzponu, kjer je tudi vrv prišla zelo prav, na vrhu 2275 m visokega Tosca, je bilo kljub naporom enkratno; za večino je bil to prvi pristop na ta vrh in tudi prvo srečanje s čarom brezpotij. V nadaljevanju sestopa med čredami ovac po prostranem vršnem pobočju je pot postala manj zahtevna vendar prav tako zanimiva in razgledna, blizu Studorskega prevala so stopili na markirano pot, ki jih je po devetih urah pripeljala na Rudno polje.

J. Ka.